Firefox kiegészítő

Megszűnik az Xmarks szolgáltatás

Xmarks A napokban e-mailt kaptam, hogy az Xmarks nevű szolgáltatás
2011. január 10-től megszünteti ingyenes online szinkronizációs lehetőségét. A története háttere, saját blogbejegyzésükben olvasható.

A kezdetektől, 2006 óta használom szolgáltatásukat. Akkor találtam rá, mikor egy olyan Firefox kiegészítőt kerestem, mellyel a munkahelyi gépem, az otthoni gépem és a laptopom között szinkronizálni tudom a könyvjelzőimet. Ekkor még Foxmarks néven volt elérhető, 2009 tavaszán a nevet Xmarks-ra változtatták. Ekkor már nem csak Firefox alatt volt használható, hanem Chrome, Internet Explorer, és Safari (Mac OS) alatt is.

Eleinte csak a könyvjelzők, majd a jelszavak mentésére adott lehetősége, ma már akár az előzmények, a megnyitott böngésző fülek szinkronizálása is végezhető vele. Igaz a jelszavak tárolása egy idegen szerveren, biztonsági szempontból nekem egyáltalán nem szimpatikus, így ezt a funkciót nem használtam.

2009 tavaszán bevezették a Smarter Search szolgáltatásukat, mely a Google találati listában megjelölt 3 olyan találatot melyet a legtöbben mentettek könyvjelzőik közé. Ezzel megjelölve a felhasználók számára, a témához kapcsolódó valószínűleg legértékesebb hivatkozásokat.

Ekkor vezették be a Site Info és a Suggested Tags szolgáltatást is, mely Firefox alatt használható. Előbbivel a felhasználó jelezheti hogy számára mennyire értékes az oldal. Az utóbbi arra szolgál hogy mikor egy könyvjelzőt a könyvjelzők listájába mentünk az Xmarks különböző címkéket ajánl fel hozzá.

Bevallom, hogy ezeket a plusz szolgáltatásokat soha nem használtam, nem tűntek annyira hasznosnak.

Amiben viszont verhetetlen az Xmarks, az a szinkronizáció, jelenleg sajnos nincs alternatíva ami olyan profin működne mint ez. Egyszerű beállítani, teszi a dolgát a háttérben, automatikusan szinkronizálja könyvjelzőinket.

Maga a fejlesztés egy egyszerű ötletből indult, és az évek alatt több ezer felhasználó használta napi szinten. A sok visszajelzés alapján az Xmarks fejlesztői megpróbálnak egy utolsó mentőövet, egy internetes felmérést indítottak. Amennyiben összegyűlik 100.000 ember, aki hajlandó fizetni évi 10-20 dollárt a szolgáltatás fenntartásáért, fizetős formában de megmaradna.  A jelentkezők listájának alakulását grafikonon is követni lehet. Az Xmarks megmentésének népszerűsítésére, Keep Xmarks ALIVE!!! nevű Facebook csoport született.

Szerintem kár lenne ha egy ilyen jól működő program eltűnne a süllyesztőben. Sokan azt mondják majd hogy ha 100.000 ember kifizeti az évi 10-20 dollárt, akkor milyen nagy összeghez jutnak az Xmarks tulajdonosai. Miért számít ez?  A lényeg, hogy egy napi szinten használt professzionális szolgáltatást kapok, évi 10-20 dollárért.