Firefox kiegészítő

BarTab Firefox kiegészítő

Ha a Firefox böngészőt sok tab egyidejű nyitva tartásával használjuk, ideális kiegészítő a BarTab. A kiegészítő többek között memóriát spórol nekünk, de például a Firefox indítása után is jóval gyorsabban felépül, hisz jóval kevesebb tartalmat kell betöltenie. Beállíthatjuk mely URL-ek esetében legyen betöltve a tartalom, mely oldalak ne váltsanak soha inaktív állapotra. Azon oldalak melyek itt nincsenek felsorolva, a beállított időkeret letelte után, inaktívvá válnak, és a Firefox memóriafogyasztása is csökken, igaz kis mértékeben. Érdemes úgy beállítani a kiegészítő működését, hogy a háttérben kissé elszürkített tabok tartalma akkor betöltődjön, ha a tab-ot kiválasztjuk. Általában a friss tartalom lekéréséhez az oldal frissítésére is szükség van.

A tab-ok helyi menüjében is bekapcsolható hogy az adott tab felkerüljön az aktív tartalmak listájára (Keep Pages From … Loaded), illetve innen is inaktívvá tehetjük a választott tab tartalmát (Unload).

A kiegészítő fejlesztője Philipp von Weitershausen, aki jelenleg a Mozillánál dolgozik, többek között a Firefox Sync kiegészítőn. (Talán pont azért vették előre ezt a projektet, mert nemrég  az Xmarks bejelentette nem tudja tovább működtetni szinkronizációs szolgáltatását. A Mozilla fejlesztői lehetőséget látnak abban hogy az Xmarks elvesztett felhasználóit  a Firefox Sync használatára bírják. Jelenleg sajnos nagyon gyengén működik ez a kiegészítő, nem tud alternatívája lenni az Xmarks-nak. )