Drupal

Drupal konferencia

A Drupal magyar közössége 2010. november 13-án és 14-én, szombaton és vasárnap megrendezte a Drupal Hétvége 2010 elnevezésű rendezvényt a CEU Konferencia Központban valamint a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetben. Az alábbiakban összefoglaló olvasható az általam látott előadásokról.

 

A Drupal világa
Legfontosabb gondolata: “A weboldalt nem elkészítjük, hanem működtetjük.” Ezzel maximálisan egyetértek, hisz ha egy cég weboldalán nem jelenik meg rendszeres időközönként friss tartalom, a látogató elbizonytalanodik hogy valóban egy működő vállalkozás honlapját látja-e.

Drupal alapon a jövő évi EU-elnökség hivatalos honlapja
Egyrészt az EU elnökség működéséről, a projekt bemutatásáról, másrészt a weboldal technikai hátteréről hallottunk. Idén Belgium látja el az EU tanács elnöki tisztségét, a belgák drupal alapú weboldalt készítettek ehhez a feladathoz: http://www.eutrio.be.
2011 január 1-jétől Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét. A magyarok a belga drupal alapú rendszert vették alapul az általuk fejlesztett weboldalhoz. A honlap jelenleg még nem működik, de elvileg november 15-től elérhető a  http://eu2011.hu webcímen. Az előadás kapcsán MTI hír is megjelent, mely az általam fejlesztett MTI Európia Unió rovat oldalon látható, Az EU-elnökség legfontosabb kommunikációs eszköze a honlap lesz címmel.

Drupal keresőoptimalizálás
Prunk-Éger Edgár nevéhez fűződött ez az előadás, melynek slidejai itt megtekinthetőek. Az általa felsorolás szintjén bemutatott Drupal SEO modulok listája weboldalán megtalálható, amit folyamatosan bővít, frissít.

Térképes megjelenítők készítése
Weboldalak építésekor nagyon gyakran merül fel az igény arra, hogy a tartalmakat térképes formában is meg tudjuk jeleníteni. Ezekre a helyzetekre néztünk meg konkrét megoldásokat a Location és Gmap párossal.

Drupal a nagyvilágban
A drupal.org oldalon: http://drupal.org/cases
Dries Buytaert weboldalán: http://buytaert.net/tag/drupal-sites
A drupal.hu oldalon: http://drupal.hu/linkek

Rövid esettanulmányok
Rövid előadások során az előadó bemutatta az általa készített oldalt / projektet, ez a 20 perc hasonlított a Tech Meetup hangulatára.

  • Prunk-Éger Edgár – http://allas.it – állás és munkakereső oldal összeállítása 48 órán belül. Az oldalnak van még egy-két gyerekbetegsége, de alapvetően használható.
  • Vörös Borisz – Blogspot blog költöztetése Drupal alá -Egy projekt bemutatása, aminek során a megrendelő Blogspotos blogját akarta Drupal oldallá fejleszteni. A Blogspot posztok és címkék útja a node-ok világába egy alkalmi WordPress blogon keresztül vezettek.
  • Juhász Márton: Szállodai honlap Drupal-ban – Az osztrák Magnus Klause hotel honlapja az Integral Vision Kft. egy pilot projektje.

Amiről lemaradtam, de a neten elérhető stream formában:
Fehér János: Drupal terhelhetőség kicsiknek és nagyoknak

Az eseményhez kapcsolódó Twitter szűrés

A rendezvényről készült fotók: