Alkalmazás

KeePass, jelszó kezelő program

A biztonság érdekében célszerű minél bonyolultabb, sok karakterből álló jelszavakat választani. A jó jelszó tartalmaz kisbetűt, nagy betűt, írásjelet és számot is. Lehetőség szerint ne értelmes szó legyen, hanem a különböző karakter típusok kövessék egymást felváltva. Ezeket a bonyolult jelszavakat egy idő után fejben tartani lehetetlen, erre a problémára nyújt megoldást a KeePass program.

A programhoz készült magyar nyelvű fordítás, mely a KeePass weboldaláról letölthető. A letöltött zip fájlban lévő lngx fájlt a KeePass könyvtárába másoljuk, oda ahonnan magát a programot is indítjuk. A View / Change Language menüpontban így már kiválasztható a magyar nyelv. A program újraindítása után magyar nyelvű a felület.

A jelszó adatbázist háromféle biztonsági kulccsal védhetjük. Bármelyiket használhatjuk külön-külön, vagy akár egyszerre mindhármat. Ha bármelyik elveszik az általunk használtakból, a jelszó adatbázisunkat nem tudjuk többé megnyitni.

1. Master jelszó. Ez legyen minél hosszabb és minél bonyolultabb, kis betűk, nagy betűk, számok, írásjelek váltakozásával.

2. Kulcs fájl. Új kulcsfájlt generálhatunk a Készít gombra kattintva. A egérkurzor véletlenszerű mozgatása és a véletlenszerűen beírt karakterek alapján legenerálásra kerül a key fájl.

3. Windows felhasználói fiók. Jelenlegi windows accountunkhoz kapcsolhatjuk a jelszó adatbázist. Ha windows rendszerünk megsérül akkor nem elég a megfelelő felhasználónév / jelszó párossal újra létrehoznunk az accountot, hanem a komplett felhasználói fiókról készült mentésből történő visszaállítást kell alkalmazni. Csak tapasztalt felhasználóknak javasolt a használata.

Jelszó adatbázis létrehozásának lépései:

  1. Kiválasztjuk hol fogjuk tárolni a .kdbx kiterjesztésű jelszóadatbázis fájlt.
  2. Biztonsági kulcs kiválasztása: master jelszó, kulcsfájl, windows account beállítások megadása.
  3. Az adatbázis egyéb beállításainak megadása. Itt többek között megadhatjuk az adatbázis nevét, a titkosítás módját, az adatbázis tömörítés módját.

Az új bejegyzés felvitelére alkalmas űrlap megjeleníthető az Insert gomb megnyomásával, vagy a jobb oldali képernyőterületen a “Bejegyzés hozzáadása…” menüpont kiválasztásával.

A bejegyzés felvitelénél nagyon sokféle beállítási lehetőség áll rendelkezésünkre.
A bejegyzések különböző csoportokba sorolhatóak, de ezen felül további megkülönböztetésre alkalmas lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • választható ikon – akár saját gépünkről kiválasztott kép is lehet – beállítása a fejléc melletti kulcs ikonra kattintva
  • saját előtérszín – a listában érvényesül a választott szín – beállítása a tulajdonságok fül alatt
  • saját háttérszín – a listában érvényesül a választott szín – beállítása a tulajdonságok fül alatt
  • címkék – könnyebb kereshetőség kedvéért, címkéket lehet kapcsolni a bejegyzésekhez – beállítása a tulajdonságok fül alatt

A Bejegyzés fülön kell megadni a felhasználó nevet és a jelszót, melyet tárolni akarunk. A “Jelszó” mező melletti három kis pont ikonra kattintva, a jelszó szöveges formában is megtekinthető. A Jelszó ismét mező melletti kulcsos ikonra kattintva jelszót generálhatunk. Ekkor egy újabb ablak jelenik meg ahol megadhatjuk hány karakter hosszú, milyen karaktereket tartalmazó jelszót kívánunk generálni. A “Lejár” mezőben beállíthatjuk hogy az adott jelszó mennyi ideig érvényes.

Az Automatikus-gépelés fül alatt megadhatjuk, hogy kívánjuk-e használni ezt a szolgáltatást, illetve ha igen, akkor a mezők (pl. felhasználónév, jelszó) és a speciális kulcsok (pl. TAB, Enter) milyen sorrendben kövessék egymást. E funkció használata úgy történik, hogy behívjuk a weboldalt/programot, melyre be akarunk lépni majd a KeePass programban a hozzátartozó bejegyzésre állunk és a CTRL+V paranccsal lefuttatjuk az Auto-Gépelés szolgáltatást. Ekkor a weboldal megfelelő mezőit automatikusan kitölti a program, és a belépés is megtörténik.

Lehetőség van arra hogy csak a felhasználónevet (CTRL+B), vagy csak a jelszót (CTRL+C) másoljuk ki a bejegyzésből. Ekkor alapbeállítás szerint 12 másodpercig van a vágólapon az adat. Ha ezt soknak találjuk akkor az Eszközök / Beállítások / Biztonság menüben megváltoztathatjuk. Itt a Beállítások menüpontban számtalan a KeePass program működésére vonatkozó beállítás található.

Az Irányelvek fül alatt megadható hogy a biztonsági szempontból kritikus műveletek közül melyek engedélyezettek, melyek nem. Ide tartozik például a jelszavak szöveges megjelenítési, vagy az adatok vágólapra másolási lehetősége.

A Kezelőfelület fül alatt a főablakra és a bejegyzések listájára vonatkozó beállítások találhatóak. Például megadhatjuk hogy a program kicsinyítésekor az nem a tálcára, hanem az értesítési területre kerüljön (az óra mellé) vagy a bejegyzések listájában váltakozó háttérszíneket használjon.

A Rendszer szintű beállítások fül alatt megadható milyen gyorsbillentyűvel legyen indítható az automatikus gépelés funkció, vagy maga a KeePass ablak megjelenése.

A programhoz különböző bővítmények tölthetőek le a KeePass weboldaláról. A bővítményekkel kapcsolatban a KeePass készítői felhívják a figyelmet, hogy azokat külső fejlesztők készítették, nincsenek ellenőrizve a csapatuk által. Úgy gondolom, hogy ott ahol a jelszavaimat tárolom nem érdemes kockázatot vállalni, ettől függetlenül van pár hasznos és érdekes köztük, például weboldalak könnyebb megkülönböztetését segítő favicon.ico fájlokat letöltő, vagy a Firefox jelszókezelőjéből exportáló bővítmény.

Ha jelszavainkat biztonságosan kívánjuk tárolni, ne a böngészők jelszó mentő funkcióját használjuk, hanem a KeePass programot!