Rendezvény

Beszámoló a Videó a neten MeetOFF rendezvényről

Az első előadást Fehér Katalin (www.feherkatalin.hu) – újmédia-kutató, internetszakértő tartotta. A Youtube videók általános felhasználásról beszélt, szinte mindenki számára ismerős videókból láthattunk ízelítőket. Beszélt a Web3-ról, melynek érdekes definíciója van, tulajdonképpen a Web3 az ami a Web2 után jön.


Egy érdekes és látványos, a felhasználók bevonásával készülő videoklip készítésére is felhívta figyelmet. A projektről az oneframeoffame.com oldalon olvashatunk. A lényeg hogy a C-Mon & Kypski nevű együttes, felajánlja rajongóinak hogy szerepeljenek a klipjükben. Ehhez nincs is másra szükség, mint az együttes tagjai által mutatott mozdulatot saját webkamerán keresztül elkészíteni.

A Netbeszéd.hu (netbeszed.hu) egy nem rég indult vállalkozás, szlogenjük “Szakemberek online”. A startup lényege hogy videó alapú kommunikációt valósít meg a szakemberek és a felhasználók között. Közös előnyök: időmegtakarítás, kényelem, költség csökkentés, egyszerű szervezés, bármikor, bárhol, kreditrendszerű. A rendszerben ellenőrzött szolgáltatók érhetők el a felhasználók számára. A szakemberek részére videóinterjús bemutatkozást biztosítanak, mely személyesebbé teszi a kommunikációt. A felhasználók májustól használhatják a rendszert. Technikai megoldást tekintve saját fejlesztésű video modult készítettek, Azure platformra történt a fejlesztés. A MeetOFF videós rendezvényen, sajnos semmilyen videót nem láttunk, mely a rendszer működését bemutatta volna.

Szakál Tamás előadásában a  www.dragontape.com weboldal szolgáltatását ismerhettük meg. Egy ideje már latható hogy átalakul a web használata, a videó és a peer-to-peer egyre nagyobb teret hódit. Manapság az internet használat több mint 50%-át videó tartalom nyújtja, havonta több mint 15 órát töltünk Internetes videók megtekintésével. A Dragontape lényege, hogy egy idősávot szimbolizáló szalagra húzzuk rá a YouTube videókat. A videók ilyen módon egymásba úsztathatók, illetve teljesen folyamatos lejátszás is megoldható egyes videók között. Az összeállított szalag tartalmat egyedi URL-el megoszthatunk, widget formájában beszúrhatjuk weboldalra, Facebook oldalra. Több ember is szerkesztheti ugyanazt a szalagot, a YouTuberól törölt videókat a lejátszás közben átugorja, de a szerkesztő értesítést kap ha törölt videót tartalmaz az általa összeállított szalag. Felhasználása többek között: esemény promóció, oktatás, zenészek saját oldala. Elsősorban webes alkalmazás, de hamarosan Smartphone alkalmazás is megjelenik (Iphone, Android). A Dragontape nagyrészt ingyenes, de lesznek fizetős funkciók is.

A www.dragontape.com oldalon elérhető szolgáltatást kipróbáltam, röviden összefoglalva: nagyon jó! Egyszerűen lekereshetőek a felhasználónevünkhöz tartozó kedvenc YouTube videók, majd drag and drop módszerrel a szalagra sorakoztathatóak. Ahhoz hogy a szalagnak címet adjunk és megoszthassuk, egy egyszerű regisztrációt kell kitöltenünk. Íme az általam összeállított néhány kedvelt videoklipemből összeállított szalag. Hajrá, így tovább Dragontape!

A következő előadó Mex, úgy tűnt a mexdeluxe.hu oldal reklámozása miatt jött a rendezvényre, hisz csajozási tanácsokat kaptunk, de videót egyet sem, így számomra nem derült ki miért szerepelt ezen a videós összejövetelen.

Angelday, a plastik.hu oldal tulajdonosa, jól megfogalmazta a webes jelenlét lényegét, mely szerint rendszeresen tartalmat kell készíteni.

Ágoston Péter „agocska” – okarina.info előadásában felhívta figyelmünket arra hogy a YouTube is egy közösségi oldal, és érdemes kihasználni az ilyen típusú lehetőségeket egy téma reklámozására, közösség szervezésére.

Az utolsó előadást is érdemes volt megvárni, az Ustream szolgáltatást Kereskényi Balázs mutatta be. Élő közvetítés képpel és hanggal, bárhonnan, bármikor, bárhova. A Ustream többek között elérhető: ustream.tv weboldalon, iPhone, Android, Windows Mobile 7 platformon. Az egyik legnézettebb közvetítésük a Chilei bányászok megmentésekor üzemeltettet élő adás volt. Lehetőség van fizetős stream létrehozására, ekkor az érdeklődők a korábban megvásárolt belépőkódot adják meg a közvetítés megtekintéséhez. Az általuk alkalmazott technológia jellemzői között szerepel a nagy terhelhetőség, a folyamatos rendelkezésre állás, cache használata, bérelt szerverek alkalmazása a kiszolgáláshoz, content monitoring (emberi erőforrással).

A MeetOFF szervezőinek köszönet, jó volt, legközelebb is menni kell! Viszont a Gold Center billiárd klub igazán tarthatna szendvicset, pogácsát, ropit, amit az éhes meetup látogatók örömmel felvásárolnának a több órás rendezvény alatt 🙂