Drupal

Drupal Simplenews modul custom template használata

Drupalban a simplenews modullal hírlevelet küldhetünk az arra feliratkozott felhasználók részére. Ahhoz hogy hírlevelünk leginkább hasonlítson az általunk elvártra, használjuk a modulban található template fájlokat:

– simplenews-newsletter-body.tpl.php
– simplenews-newsletter-footer.tpl.php

A simplenews-newsletter-body.tpl.php fájl tartalma:

<h2><?php print $title; ?></h2>
<?php print $body; ?>

Ha a templaten nem változtatunk, akkor megírt hírlevél node tárgya kerül a levél tetejére <h2> tagbe. Majd következik a levél tartalmi része.

A simplenews-newsletter-footer.tpl.php fájl tartalma:

<?php if ($format == 'html'): ?>
  <p class="newsletter-footer"><a href="!confirm_unsubscribe_url"><?php print $unsubscribe_text ?></a></p>
<?php else: ?>
-- <?php print $unsubscribe_text ?>: !confirm_unsubscribe_url
<?php endif ?>

<?php if ($key == 'test'): ?>
- - - <?php print $test_message ?> - - -
<?php endif ?>

Ha a templaten nem változtatunk, akkor a kiküldött hír levél alján megjelenik a leiratkozás link.

A templateket módosítás után, az adminisztrációs felület által használt smink könyvtárba kell felmásolni (nem a weboldal által használt smink könyvtárba). Pl. /themes/garland/ könyvtárba, amennyiben az adminisztrációs felület a Garland sminket használja.

A simplenews modul használatánál figyeljünk arra hogy a teszt levélként küldött e-mail nem pontosan úgy működik mint a tényleges hírlevélküldés. Ha a fenti két templatet csak a weboldal által használt template könyvtárba töltjük fel akkor a teszt levélküldésnél a modul valóban használni fogja azokat, míg a tényleges levélküldésnél nem fogja már alkalmazni azokat a kiküldött hírlevelekre.

Érdemes kikapcsolni a Mime modul beállításainál a CSS fájlok használatát (Webhely beállítása / Mime Mail / Include site style sheets). A HTML levelek küldésénél figyelembe kell venni hogy a levelünket különféle klienseken nézik a felhasználók. Ahhoz hogy a lehető legtöbb kliensen ugyanúgy jelenjen meg az e-mail, minél egyszerűbb HTML formázást kell használni. Legoptimálisabban úgy készíthetjük el a levelet, ha teljesen egyszerű HTML tageket használunk, táblázatba rendezzük a tartalmat, és a CSS használatát is jobb ha kerüljük.