Alkalmazás

Szövegfájl titkosítása Notepad++ programban, SecurePad plugin használatával

A Notepad++ program egy egyszerű és ingyenes szövegszerkesztő, mely jól használható például PHP, HTML, JavaScript, CSS vagy akár egyszerű szöveg fájlok kezelésére. Pluginek alkalmazásával további funkciókkal bővíthető. Ilyen hasznos plugin a SecurePad, mellyel egyszerűen titkosíthatjuk szöveges fájljainkat.

A szöveg fájl betöltése, megírása után, a Plugins menü SecurePad, azon belül pedig az Encrypt Document menüpontot válasszuk. Ekkor egy felugró ablakban meg kell adnunk egy kulcsszót, melyet használni fog a titkosításhoz. A kulcsszót két alkalommal kell begépelni. Az OK gomb megnyomása után, egy betűkből és számokból álló adatsort fogunk látni.

A fájlt mentsük el, majd ha ismét megnyitjuk újra a Plugins/SecurePad azon belül pedig a Decrypt Document menüpontot válasszuk. A felugró ablakban kétszer meg kell adnunk kulcsszavunkat a titkosítás feloldásához.

Lehetőség van arra hogy a szöveg fájlnak csak egy részét titkosítsuk, ekkor a Plugins / SecurePad / Encrypt Selected Text menüpontot válasszuk.

letöltött SecurePad.dll fájlt másoljuk a megfelelő plugins könyvtárba. Portable Notepad++ esetén: “\Notepad++Portable\App\Notepad++\plugins\”. A Notepad++ program újraindítása esetén a Plugins menüben megjelenik a SecurePad menüpont. Ha több számítógépen is használjuk a plugint, figyeljünk arra hogy mindegyik gépen ugyanazt a verziójú Securepad.dll-t telepítsük.