Alkalmazás

Internet Explorer 6 – végső visszaszámlálás

A Microsoft ritkán bátorítja a felhasználókat arra hogy egy terméküket ne használják a továbbiakban. Az Internet Explorer 6-os verzióval viszont kivételt tesznek.

Az IE6 10 évvel ezelőtt készült el, de mostanra a modern webes szabványok korában elavulttá vált. Ennek ellenére sok felhasználó ragaszkodik ehhez a régi böngészőhöz.
A http://www.ie6countdown.com weboldal célja hogy kövesse az IE6 használók számának csökkenését. A cél az hogy az IE6 használók száma az egész világon 1% alá kerüljön.

A Microsoft egyfajta közösségi szerveződést alakított ki ezzel az IE6 visszaszámlálási mozgalommal. A csatlakozókat arra kérik, hogy tanítsák, oktassák ismerőseiket, vegyék rá barátaikat arra hogy váltsanak modernebb böngészőre. A kampány sikeres, hisz ha nem is hatalmas léptékben de az IE6 használók száma folyamatosan csökken. A legutóbbi, 2011. július 31-i adatok szerint a felhasználók 9.7% -a használ Internet Explorer 6-os verziót, ez az arány 8.2%-al kevesebb mint 2010 július hónapban volt.

A legtöbb felhasználó aki IE6-ot használ Kínában (30.5%), Dél Koreában (16.9%) valamint Indiában (8.9%) él. Az IE6 használatának felszámolásában legjobb helyen Norvégia áll 0.3%-al, őt követi Finnország 0.6%-al, majd Svédország 0.7%-al. Norvégia már 2010 októberében elérte az 1% alatti értéket, míg Finnország 2011 februárjában, Dánia és Svédország pedig 2011 májusában került az 1% alatti IE6 használók országának listájába.

A statisztikai adatokat a Net Applications szolgáltatja. Sajnos Magyarország nem szerepel ebben a listában, de a Statcounter Global Stats statisztikájában utoljára 2011 júniusában szerepel az IE6, ekkor még a felhasználók 0.73% használta. Ez alapján Magyarországon már kevés felhasználó használja ezt az elavult böngészőt, melyhez évek óta nem adtak ki hivatalos frissítést. Kérdés hogy világviszonylatban mikor fog végleg eltűnni az IE6.